16 oktober 2006

Har DN inte betalt licensavgiften?

Under den senaste veckan har läsarna av DNs nätupplaga kunnat ladda ned en skärmsläckare, som visar nyheter från DN när datorn inte använts under en kortare, specificerad period. Dylik programvara tilltalar recensenten, som ju är systemutvecklare till yrket, så han laddade raskt ned programmet från DNs webbplats och installerade det.

Idag, när skärmsläckaren startar, möts användaren av ett meddelande som säger att skärmsläckaren tillverkats med hjälp av demoversionen av en programvara (Screentime for Flash) och att produktens provperiod gått ut. För de läsare som inte är bekanta med begreppet "demoversion", kan nämnas att detta är en utgåva som företag erbjuder för att kunden skall kunna bekanta sig med mjukvaran och se om han eller hon verkligen vill köpa den - en demoversion har av just denna anledning ofta begränsad funktionalitet, som exempelvis en tidsbegränsning.

DN har alltså använt en tidsbegränsad provversion av en programvara för att utveckla en skärmsläckare som man sedan erbjuder sina tidningsläsare. Man knyter på detta sätt kunder till sig genom att få gratis reklamtid på skrivbord i hela landet. Att inte använda licensierad programvara för att utveckla en sådan produkt är allvarligt, åtminstone lika allvarligt som att låta bli att betala tv-licensen.

Betyg: 1 av 10
DNs nedladdningsplats: skärmsläckare
ScreenTime for Flash: demoversionen

Inga kommentarer: