09 oktober 2006

Dryck - drink: Pimm's & Lemonade


Sommar, sol och cricket på flaska

Pimm's & Lemonade på klassiska The Trout i Oxford. Foto: Lars GustafssonNär de framskyndande paraplyerna på trottoaren beslöjas av den av trötta baklyktor rödfärgade regndimma som följer i den skyndsamt pilande trafikens kölvatten, inser man att sommaren detta år inte kommer att återvända. Alls. Det är då man minns de gyllne, långa aftnarna i England; det är då man plockar fram sin flaska Pimm's ur skåpet och för egen hand återerövrar sommaren en liten gnutta.

Drycken uppfanns av James Pimm, som under 1800-talets första hälft sålde sin hemblandade ginbaserade dryck på den skaldjursservering han drev. Uppenbarligen var drycken en sådan framgång att totalt sex varianter av Pimm's lanserades under de följande årtiondena, med olika spritsorter som bas. Av dem återstår bara idag tre, och Pimm's No. 1 är idag en mycket populär bas för sommardrinkar i England.

Pimm's No. 1 är en mörkt brun, tjugofemprocentig spritdryck med hemligt recept. Doften är mycket aromatisk och kryddig med inslag av kola, vermouth och gin. Smaken påminner en del om Cinzano Rosso, men utan den beska jag upplever karakteristisk för vermouth. Smaken är mild, söt och saknar nästan helt eftersmak.

När Pimm's således blandas med de ingredienser som krävs (lemonad och frukt), skummar drycken ordentligt. Färdig är drinken sommarsval, fräsch utan påtaglig alkoholsmak, vilket gör det möjligt att konsumera större volymer utan att inse att fötterna rundats av betydligt.

För att blanda en god Pimm's & Lemonade krävs:
6 - 8 cl Pimm's No. 1
18 - 20 cl Sprite eller annan kolsyrad lemonad
Frukt i bitar (äpple, apelsin, jordgubbar, lime/citron och gurka tillhör de allra vanligaste)
En mintkvist som dekoration


Betyg: 9 av 10
Pimm's webbplats: www.anyoneforpimms.com
Systembolaget: Pimm's No.1 , nr 71565

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Jag har provat o den är mkt god
Dessutom serverar en restaurang :s.k champagnedrink där gin + pimms + ginger ale och mousserande vin ingår + passionsfrukt.Mkt gott