10 februari 2005

Godis - Mums-mums

Klibb-klibb

En omtänksam kollega bjöd idag på den klassiska gräddbulle som går under namnet Mums-mums. Mig veterligen har jag tidigare inte smakat denna gräddbullsvariant - i mitt barndomshem bjöds vid högtidligare tillfällen på gräddbullar av det toppigare slaget, antingen kokosbeströdda eller blanka, sålda av skolelever som lät förespegla att pengarna gick till behjärtansvärda klassresor och dylikt - och således såg jag med viss iver fram emot att få smaklökarna kittlade av en dylik läckerhet.

En gräddbulles beståndsdelar är tre: chokladskalet, skuminnanmätet samt kexplattan. Mums-mums har ett elegant skruvat chokladskal bestående av ljus choklad. Vid första bettet i gräddbullen brister skalet med ett trevligt ljud och delar lite oväntat godmodigt med sig av sina chokladskärvor till omgivande golv och bordsskiva. Detta fenomen, som i finare gastronomiska kretsar går under namnet tacofenomenet, är helt accepterat varför ingen skugga skall falla över Cloetta för detta val av chokladkonsistens. Problemet är smaken! Ack! En alltför söt smak fyller gommen och tränger undan den eventuella kakao som finns, vilket är tråkigt och drar ned helhetsbetyget ganska starkt.

Så skuminnanmätet: Mums-mums skuminnanmäte är ganska segt och har en distinkt smörig arom, vilket harmonierar väl med kaffe, men även här har Cloettas sockeriver fått alldeles för stort utrymme då den söta smaken i konjunktion med skummets äggvita strax får tungan att klibba allvarligt mot gommen. Gräddbullens bas, kexplattan, är Mums-mums styrka. En lagom frasig kexplatta, vars stuns står i uppfriskande kontrast till gräddbullens sötma, är det som slutligen räddar bakverket från ett genomgående dåligt betyg.

Det återstående intrycket av detta Cloettas flaggskepp är den söta klibbigheten. Mums-mums är således en gräddbulle som aldrig kommer handlas av mig, men skulle samma godhjärtade kollega ånyo få för sig att bjuda på samma produkt, kommer jag naturligtvis inte att avböja.

Betyg: 5 av 10
Tillverkare: Cloetta
Energiinnehåll: 400 kcal per 100 g (80 kcal per styck)

Inga kommentarer: