29 mars 2005

Mat: Pizzeria Perugina, Malmö

Efter en större inköpsrunda i en av Malmös perifera stormarknader, stannar vi till, trötta och hungriga, vid en mycket liten och mycket vit lokal på vänster sida av Amiralsgatan, strax efter Karlskronaplan i riktning mot Nobeltorget. Det stora skyltfönstret, som till fullo exponerar den minimalistiskt strama inredningen – bestående av en disk, ett kylskåp och tre rygglösa soffor längs väggarna – låter meddela att lokalen inhyser pizzabageriet Perugina. Interiören ger ett mycket fräscht intryck som står i ganska skarp kontrast till områdets övriga pizzerior. Frånvaron av bord och stolar påpekar diskret att de pizzor som levereras endast är för konsumtion på annan plats än just denna.

Begåvade med en meny ger vi oss av hemåt för att packa upp våra varor och studera Peruginas utbud, som visar sig vara indelat i två kategorier: ett grundsortiment, som innehåller de pizzor som normalt förväntas erbjudas av en pizzeria, samt ett dyrare sortiment, i vilket återfinns ingredienser som lufttorkad skinka, soltorkade tomater samt ostar av allehanda slag. Dessutom finns enligt menyn möjlighet att helt själv bestämma vilka ingredienser som skall ingå. Efter en längre stunds funderande bestämmer vi oss för en pizza ur grundsortimentet, en Pizza Perugina för 35 kronor, och en ur det dyrare sortimentet, en Prusciutto (sic!) Crudo för 69 kronor.

Den senare pizzan visar sig vara den största besvikelsen; en vid menystudiet frestande anrättning bestående av lufttorkad skinka, mozzarella, soltorkade tomater och röd lök som tyvärr indränkts med olja i sådan mängd att det bokstavligen går att hälla av. Kvaliteten på ingredienserna är hög och mängden ganska lagom, men priset i förhållande till smak och oljighet är inte bra. Betyg för Prusciutto Crudo: 4 av 10.

Pizzan som fått bära bageriets namn gör däremot i högsta grad skäl för sitt pris. Med varsam hand låter bagaren räkor, färska champinjoner och skinka samsas på bottnen, vars skorpa mot kanterna får en angenäm krispighet. En i överkant tilltagen mängd ost gör dock att betyget inte blir så högt som det skulle kunna vara för denna i övrigt prisvärda pizza. Även här är ingredienserna av hög kvalitet. Betyg för Pizza Perugina: 7 av 10.

Vi kommer säkerligen att besöka Perugina igen men då inrikta oss helt och hållet på det mycket prisvärda grundsortimentet. Det dyrare sortimentet hade nog gjort sig bättre kring Lilla Torg, där gommar, som förvisso inte heller uppskattar smaken men gladeligen spenderar summor på allt som är onödigt dyrt, finns i överflöd.

Betyg: 6 av 10*
Amiralsgatan 64, Malmö

*) Betyget för Pizzeria Perugina baseras på medelbetyget för de båda pizzorna, avrundat uppåt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken Fin Recension Du Har Skrivit!

Anonym sa...

aldrig mer Perugia,ät inte här!!!varning för GALEN gubbe som kör ut pizzor!!!