31 mars 2005

Språk: förledet ”sol”

Françoise Hardy, fransk singer-songwriter med storhetstid på 1960- och 1970-talen.Tre triviala tecken får alldagligt allvarliga adjektiv att bli oväntat starka förmedlare av positiva känslor, dofter och sinnesstämningar. Med slående skärpa sköljer behagliga bilder, verkliga och uppdiktade, genom sinnet när ett ordinärt ord föregås av förledet ”sol”.

”Solblek” ger omedelbart associationer till rufsiga, blonda gossar som muntert stojar i strandbrynet; till Françoise Hardy-skönheter som på bråkdelen av en sekund gör ett outplånligt intryck när de hastigt skyndar förbi under trädens svalkande grönska på en myllrande gata; till sekelskiftesbruna fotografier av mustaschherrar som, iförda baddräkter och smalbrättade stråhattar, bröstar sig för kameran under en vagt sepiafärgad himmel.

”Solmogen” ingjuter känslor av böljande sydeuropeiska fält med dignande vinrankor, där saftiga, blålila druvor belåtet, i väntan på att plockas, spänner ut sina skinn till bristningsgränsen; av i het sommarbris lojt vajande, viskande majsfält, vars intensivt gula kolvar tålmodigt skördas av starka, om än något krumma, brunbrända händer.

”Solvarm” är strimman på vardagsrumsgolvet, där katten förnöjt slumrar, där små gyllene korn svävar i luften; är den torra, dammiga asfaltbeläggningen på garageuppfarten i villaområdet i snett augustieftermiddagsljus, där små bara fötter outtröttligt leker fram och tillbaks i en flyktig, sommarlovsevig jakt på en boll.

Dessa är naturligtvis de vanligast förekommande konstruktionerna, vilka dessutom upprepas till långrandighet av diverse fabrikanter som i sniken iver att tjäna pengar söker profitera på våra privata känslor och säljer russin, tomater och hårfärg med ovanstående adjektiv vidhäftade. Den suggestiva styrkan i det enkla applicerandet av ”sol” till ett adjektiv kan dock inte underskattas: ”solslitet” är tyget till kuddarna i den gistna hammocken och ”solstram” huden i ansiktet strax innan rodnaden efter dagen på stranden får kinderna att hetta.

Så oerhört enkelt och vansinnigt vackert!

Betyg: 9 av 10
SAOB: http://g3.spraakdata.gu.se/osa/show.phtml?filenr=2/11/68113.html

Inga kommentarer: