18 mars 2007

Irritationsmoment: Caffè latte


Kaffehysteri II

Pappmugg med kaffe vid Kanalen, Davidshallsbron, MalmöÅtta noll två är en oproportionerligt viktig sifferkombination i recensentens liv, eftersom den betecknar avgångstiden från Malmö central för det tåg han tar till Köpenhamn varje morgon. Som om det hellre stannade kvar bland sina ännu sovande vänner i värmen under det skyddande taket, kvider det morgontrötta, pendlarstinna tåget vid denna tidpunkt ljudligt, stänger motvilligt sina dörrar och sträcker ut sig i sin fulla längd för att trumpet rulla ut i det kylslagna regnet.

Vanligtvis ankommer den lika morgontrötta, pendlarstinna bussen till centralstationen ett par minuter före detta klockslag, så att hugade resenärer medges tid att inhandla färdkost från något av stationens många näringsställen. En klotrund, jovialisk man och en vänligt leende kvinna betjänar ett litet, populärt kafé i mitten av stationsbyggnaden och tillhandahåller goda ost- och skinksmörgåsar med aningen för mycket smör samt kaffe i olika utgåvor.

Vi gör en kort paus i recensentens morgonrutiner här, ty här ligger problemet: kaffe i olika utgåvor. Detta innebär sorgligt nog den ack så förhatliga drycken caffè latte. Caffè latte! Rusningstrafikens fiende nummer ett! Den som uppfann denna dryck borde doppas i tjära och fjädrar och därefter förvisas till Arlöv för resten av livet. Caffè latte! Om recensenten någonsin drabbas av stroke kommer caffè latte vara den avgjort största orsaken.

Godmodigt placerad längst bak i en kort kö bestående av ungefär fem personer hinner recensenten tänka att han är ute i god tid innan personen längst fram yttrar besvärjelsen som får kroppens adrenalinnivå att stiga till alarmerande höjder: en stor caffè latte, tack. Kön står helt stilla medan sekundvisaren, i sitt halsbrytande staccato, kastar sig framåt på det stora stationsuret alltmedan den fryntlige kaféföreståndaren lugnt ägnar en dyrbar minut åt att tillreda brygden.

Fortfarande gott om tid, är tanken som rusar genom hjärnan precis innan nästa person i kön yttrar återupprepar besvärjelsen: en stor caffè latte, tack. En liten, pulserande ådra i recensentens vänstra tinning blir synlig i just detta ögonblick; ögonen får något jagat i blicken. Den fryntlige kaféföreståndaren betvingar det frustande, kaffesprutande segafredomonstret bakom kassan med stoiskt lugn.

En minut senare inträffar tre saker samtidigt: klockan slår åtta noll ett, den tredje personen i kön beställer en stor caffè latte och recensenten låter sig nästan undslippa ett "men för helvete". Handen som håller femkronan och de två tiokronorna är vid det här laget svettig och hjärnan kalkylerar febrilt oddsen för att hinna få betjäning och hinna anlägga en elegant spurt till tåget. Det kan gå!

Men när den fjärde personen i kön beställer en stor caffè latte inser recensenten att han förlorat loppet och rusar iväg till tåget utan vare sig kaffe eller smörgås. Med fjorton sekunder till godo klämmer han ned sig på ett säte i en immig, fuktig vagn bland caffè latte-drickande människor och beklagar sitt öde. Det borde vara förenligt med dagsböter och - vid upprepade försyndelser - trettio dagars fängelse att beställa caffè latte i rusningstrafik.

Klockan slår åtta noll två. En högtalarröst meddelar att tåget kommer att bli ett par minuter försenat.


Wikipedia: Caffè latte
Wikipedia: Malmö centralstation


Andra bloggar om: , , och

Inga kommentarer: