19 april 2007

Språk: Svenska akademiens ordbok


En doft av svunnen tid

Med anledning av att gruppen bakom Svenska akademiens ordbok nyligen gjort häfte 359 till 363 sökbara på webben, vill jag passa på att oförblommerat rekommendera denna publikation. Antalet timmar (utanför arbetstid, naturligtvis) som tillbringats på denna webbplats sedan den startade törs jag inte ens våga mig på att uppskatta, utan nöjer mig med att konstatera att Svenska akademiens ordbok är en outsinlig källa till glädje.

Svenska akademiens ordbok är ett pågående projekt som strävar efter att kartlägga det svenska språket från 1500-talet och fram till våra dagar. Projektet har, med varierande grader av intensitet, varit i drift sedan slutet av 1700-talet och beräknas slutföras kring 2020. Det rör sig alltså om ett i högsta grad historiskt verk - den första artikeln uppges vara tryckt 1898 - varför mitt intresse för ordboken inte berör nyttoaspekten i någon större utsträckning, även om etymologi finns noggrant angiven för de flesta artiklar. Nej, intresset berör snarare möjligheten att kunna bläddra genom det svenska språkets utveckling, att upptäcka små gyllene, torrt humoristiska citat, att kunna se hur 1930-talets redaktion förhöll sig till 1890-talets ord, att upptäcka uttryck som fallit i glömska och - inte minst - att mellan raderna se den sprudlande språkglädje som ger upphov till onödigt komplicerade men synnerligen intressanta beskrivningar av mycket enkla begrepp.

I ordboken kan man till exempel läsa följande under uppslagsordet lukt:
utdunstning av (l. egenskapen att kunna utdunsta) ytterst fina partiklar som med luften föras upp i näsan o. gm retning av vissa där befintliga sinnesceller (luktceller) framkalla specifika förnimmelser (luktförnimmelser)

Kommentarer överflödiga; litet längre ned under samma uppslagsord ges exempel på svensk litteratur där order förekommer, som detta från 1750:
En sådan Konung kunde ej annat, än komma i god lukt hos Kyrkans Hufvud.

Se där ett uttryck som nästan fallit helt och hållet i glömska! Att "stå i god lukt" borde vara ett uttryck som återinförs och används oftare i dagens språk: Reinfeldt står inte i god lukt hos socialdemokraterna efter det senaste förslaget att (infoga valfritt reinfeldtskt utspel här).

Ordboken är ett ymnighetshorn av intressanta artiklar för den språkintresserade och borde finnas som given favorit i varje webbläsare runt om i vårt avlånga land.

Svenska akademiens ordbok: http://g3.spraakdata.gu.se



Andra bloggar om: , , , , och

1 kommentar:

Anonym sa...

Det har kommit en ny generation av ordbok/lexikon som har fått flera utmärkelser - Tyda. Enligt hemsidan själva så stoltserar de med över 1 miljon uppslagsord. En av flera ambitioner är tydligen att bli den mest kompletta ordboken online genom att låta användarna snappa upp nya ord och uttryck och på så sätt bli mer komplett än svenska akademins ordbok. Totalt vansinne eller är det verkligen ord i folkmun som kommer att börja tas upp i akademin framöver?